tisdag 4 maj 2010

Bier på Tånga






I söndags fick jag äntligen fotat bier. Det har varit en pina att inte kunna ta några som helst bilder till mitt reportage i svenskan bara för att det är för tidigt på året.
Men nu, äntligen fick jag och pappa följa med farfar till ett par bikupor för att få oss en närmare titt. Den senaste tiden har jag lärt mig en hel del om bin och farfar har fått berätta alla sina historier med hiskliga armrörelser och stor inlevelse. Jag tror nog att han har njutit av alla frågor från mig och pappa.
Jag och pappa har båda två blivit imponerade av hur mycket farfar egentligen vet. Han är ett riktigt profs. Innan har man bara trott att han gillar att prata men nu när man verkligen lyssnar till vad han säger (och när han håller sig till EN sak) inser man att han kan sin sak. Man är allt leta stolt över att ha en så fin farfar.

På Tånga sken kvällssolen och röken från rökpusten luktade starkt av rökig eld och torv. Farfar, i klädd sin bi-overall, pratade gamla minnen med ett par förbigående gubbar innan han tog med oss till bikuporna. När han lyfte på locket hördes ett dovt brummande ljud och igenom plastlocket såg man de små, gråbruna bina krypa runt.

Jag vet inte om farfar var förvånad av att jag vågade gå så nära. Jag var inte ett dugg rädd. Dessa bina var otroligt lugna och snälla så jag kunde gå hur nära som helst med kameran och knäppa bilder. Farfar lyfte i varje ram och förklarade medan han gjorde det. Vi fick se en drottning och små, små larver. Det var konstigt nog väldigt mysigt att stå där med min pappa och farfar i solen. Jag kände mig... äldre.

Nu är reportaget klart i alla fall. Layouten blev inte så bra som jag hoppats. Jag borde kanske tagit några mer sidor så jag slapp trycka in bilderna. Nu är det i alla fall inlämnat och förhoppningsvis får jag ett högt betyg.

Tack Farfar för att du har svarat på alla mina frågor och för att du hjälpt mig på alla sätt och vis. Tack<3

4 kommentarer:

  1. Ah tänk att bin kan vara så mysiga :) och Morfar/farfar är också mysig. :) Jag saknar faktiskt det när pappa hade bin, det surrandet och honungen färsk ifrån slungan, mums. Visserligen ett eller annat bi stick, men vad tusan det gör s att man vet att man lever ^^ Vilken tur ni hade med vädret också, har ju inte varit så fint de senaste dagrna (då menat igår) Oj nu börjar vi så då hinner jag inte skriva mera. Hihi Hade så fint gulliga honungs unge <3

    SvaraRadera
  2. Elin: Ja jag visste faktiskt inte att ni hade haft det förrän jag började med den här texten :) Nu skall ju pappa skaffa bin så då kommer jag få uppleva allt det där fina du skriver om:) Han har stora planer skall du veta..:) Min far.

    Ja men då får du skynda dig. Jag gillar dina långa kommentarer!
    PUSS OCH KRAM (L)

    SvaraRadera
  3. "Innan har man bara trott att han gillar att prata men nu när man verkligen lyssnar till vad han säger (och när han håller sig till EN sak) inser man att han kan sin sak."

    Men Moa! xD LOL!

    Åh, nu blev jag sugen på att gå på bikurs...

    SvaraRadera
  4. Vadå! Så du menar att du sitter och lyssnar på allt som kommer ut den munnen när det babblar?:P HAHA

    du kanske skall skaffa dig en bikupa:)

    SvaraRadera