lördag 31 mars 2012

Chokladcheesecake med kardemummabotten

Jag hade så himla svårt att bestämma mig vad jag ville göra. Allt jag visste säkert var att jag SKULLE HA efterrätt och det skulle till större del innehålla choklad. När jag då kom på att vi hade söta kardemummaskorpor/kakor i skafferiet och jag precis kommit hem med ett paket philadelphia, bestämde jag mig för att göra små cheesecakes.

Receptet är baserat på Leilas "bitter sweet chocolate cheesecake". Tack Leila.

För två portionspajformar använde jag ungefär:

Botten:
Kanske 20 kardemummaskorpor från Gille, krossade till smulor
2-3 msk smält smör
2-3 tsk kakao

Blanda ihop till en inte allt för blöt massa. Tryck sedan ut den i formarna. Om du är ambitiös och vill ha kex även på kanterna kan det behövas lite mer "botten-röra" och kanske även lite mjöl för att få ihop det bättre. Det blev ganska poröst och blött det här.

Förgrädda i alla fall i ugnen på 175 grader i ca 8 min. Det skall vara varmluftsugn. Om du inte har det får du öka graderna lite. När bottnarna är gräddade sänker du ugnen till 130 grader. Nu till fyllningen. Jag ursäktar för konstiga mått...
166g philadelphia
1/3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
66 g mörk choklad 70%
½ dl vispgrädde
valnötter

Vispa philadelphiaost, socker och vaniljsocker krämigt i en bunke. Tillsätt ägget. Smält chokladen i vattenbad. Låt det svalna lite och häll det sedan i smeten tillsammans med vispgrädden. (Leila har även i rom. Ha då i ½ msk). Häll smeten över bottnarna och garnera med valnötter, hela eller krossade.

Grädda mitt i ugnen i ca 40 min. Låt dem svalna och servera kalla med vispad grädde. Jag kan även tänka mig att det är jäkligt gott med lite hallon till också.

Smaklig måltid.


Jag och pappa åt ju ur formarna men om man vill använda formar med avtagbara kanter går det säkert lika bra. Lycka till!!!

1 kommentar: